Group of female sailors stand posing for group photograph on their racing sailboats deck

Açık denizde kadın gücü

| Dehler News

“Rund Bornholm” yarışına katılan başarılı 30od kadın yelkencileriyle yapılan bir röportaj

Açık deniz yarışlarında sadece kadınlardan oluşan mürettebata hâlâ çok az rastlanıyor. Kesintisiz “Rund Bornholm” yelken yarışlarında, Lena Weißkichel liderliğindeki genç kadın yelkenciler, kadın mürettebatın uzun zamandır yelken yarışlarında zirveyi hak ettiğini kanıtladı. Bir röportajda, başarılı Dehler 30 one design mürettebatı bize yarışı nasıl deneyimlediklerini ve kendi bakış açılarından kadınların açık deniz yelkenciliğine girişte nasıl ustalaşabileceklerini anlattı.

Siz kimsiniz ve açık deniz yelkenciliğine nasıl başladınız?

Mürettebatımız, altı yıldır Olimpik laser sınıfında eğitimi almış ve şimdi meydan okumak için yenilikler peşinde farklı Olimpik tekne sınıflarına göz atan Lena'dan (21) oluşmaktadır. Sonunda onu “keşfeden” Max Gurgel’di ve ikisi birlikte bir Çift Elli Karışık Deniz Aşırı Takımını kurdu. Anjola (25) Kiel’de oturan biri olarak denizde büyüdü ve botların yanı sıra büyük gemilerde de yelken açmayı öğrendi. En sonunda J70 ile Bundesliga formatında karar kıldı ve Kiel Yat Okulu'nda ilk açık deniz yarışları deneyimini ve Kuzey ve Baltık Denizlerinde de uzun mesafe deneyimini kazandı. Antonia (23), Kiel'den gelecek vadeden bir tekne yapımcısıdır. Henüz 18 yaşındayken Avustralya'da açık deniz yelkenciliğini keşfetmiş. Almanya'daki eğitimi sırasında, Imoca 60 ile Middle Sea Race (Orta Deniz Yarışı) ve VO65 Brunel ile Hollanda genç takımı dahil olmak üzere ORC (Offshore Racing Congress) alanında çeşitli teknelerde yelken açtı. Eshana (24) Opti, 420'ler ve 29'larda klasik bir eğitim gördü. Aynı zamanda büyük gemilere karşı büyük bir sevgisi olduğundan, açık deniz yelkenciliği ile her iki tutkusunu da gerçekleştirmiş oldu.

Female sailors at sea under sail on Dehler 30 one design

Açık deniz yelkenciliğinde her şeyden önce bizi en çok çeşitlilik büyüler: Kısa süreli çıkış ve inişlerde uzun yoldan tamamen farklı bir mücadele veririz. Birincisi daha çok manevraların hızına ve ikili mücadelelerdeki taktik kararlarına bağlıdır, ikincisi ise taktik planlamanın yanında uzun bir süre boyunca dayanıklılığa ve odaklanmaya bağlıdır. Mürettebatlı yelkencilik, az personelli yelkencilikten çok farklı bir dinamiğe sahiptir. Özellikle uzun yolda sadece kendinizle ve doğanın gücüyle baş başa kalırsınız. En dar alanlarda yabancı insanlarla olduğu kadar farklı durumlarla da başa çıkabilmek, duygularla baş edebilmek ve tekneye hâkim olmak zorundasınız.

Dehler 30 one design'a nasıl katıldınız?

Projemiz Lena'nın girişimiyle meydana geldi. Bizi çok farklı şekillerde işe bir araya getirdi. Toni, onunla ve yelkenci ortağı Max ile zaten sık sık Dehler 30 od’de birlikteydi. Önlerine Rund Bornholm yarışlarında “Playharder” teknesiyle yelken açma fırsatı çıkınca, iki kıza daha böyle havalı bir teknede yelken açma fırsatı sağlamak istediler. Diğerleriyle iletişim, mesela, Lena'nın ilgilenen kadınlara Uluslararası Kadınlar Günü için Dehler 30. od'de bir eğitim oturumu sunduğu bir Instagram gönderisi aracılığıyla gerçekleşti. Anjola, Lena'yı iş yerinde, yani Camp 24/7’de tanıdı. Orada Lena'nın Rund Bornholm için bir kadın mürettebat oluşturmak üzere olduğunu duydu, bunun üzerine Lena'nın numarasını buldu ve onu aradı.

Female sail team in full race mode piloting their racing sailboat

Dehler 30 one design, sportif görünümlü ve keyifli bir yelkenlidir. Büyük açık deniz yarışçısı gibi sürülebilir ve son derece sağlam bir his uyandırır. Çift başlılık bir sorun oluşturmaz ve avara demirleri, direkler, yelkenler ve balast tankları ile oynamak için birçok seçeneğiniz vardır. Deneyim kazanarak öz güveninizi geliştirmek için harika bir yelkenli yattır: açıktır, yükler oldukça küçüktür, dümenini kullanması kolaydır ve teknolojisi karmaşık değildir. Özellikle Code Zero, A2 Gennaker ve Velena Yelkeni ile gerçekten keyifli bir düzeneğe sahip olacaksınız!

Tek kadın mürettebatı olarak “Rund Bornholm”de başarılı oldunuz ve tamamı erkeklerden oluşan Offshore Team Germany'nin (Almanya Açık Deniz Takımının) hemen ardından ikinci sıraya yerleştiniz. Kesintisiz yarış nasıl geçti ve öbür takımlar size nasıl tepki verdi?

Mürettebatımızın bir araya gelmesi tamamen bir şans eseriydi − önceden birbirimizi neredeyse hiç tanımıyorduk. Bu nedenle yarış için ve ekibimiz için çok hevesliydik. Başlangıç öncesi aşamada, hala rutinden yoksun olduğumuzu fark ettik, ancak yelkenin kendisi sorunsuz işledi. En heyecanlı anlarımızı, Bornholm açıklarında Çift Elli/Dehler 30od başlangıç grubundaki ilk tekne olduğumuzu fark ettiğimizde yaşadık! Onlar bizi geçene kadar bizimle OTG yelkencileri arasında bitiş çizgisine kadar uzun bir mücadele oldu. Sadece performansımızla gururlanmakla kalmıyor, mürettebat olarak birbirimizi ne kadar iyi tamamladığımız konusunda da özellikle heyecan duyuyoruz. Gerginliklerimiz veya hayal kırıklıklarımız hakkında açıkça konuşabildik, böylece bu aşamaların hızla üstesinden gelebildik.

Female sailors having fun on racing sailboat
Female sailor relaxes after fast sailboat race practice
View of ocean and clouds on horizon from deck of racing sailboat

Bu etkinlik, bize kadınların açık deniz yelkenciliğinde kabul edilmeleri ve saygı görmeleri için daha fazlasına ihtiyaç olduğunu gösterdi: Mesela, başka mürettebattan birisi, teknede arkadaşlarıyla otururken bir takım üyemizi “pit kızı” olarak nitelendirdi. Ancak, genellikle başka takımlar tarafından coşkuyla karşılanıp takdir gördük, çünkü sadece kadın mürettebat değil, aynı zamanda en genç mürettebat da bizdik.

All female sail racers crew racing sailboat

Karma mürettebatlarla karşılaştırdığınızda hangi farklılıkları fark ettiniz?

Pek çok kadın açık deniz profesyonel sporunda sadece rekabet edebileceklerini değil, aynı zamanda kazanabileceklerini de kanıtlamıştır. Teknede birçok pozisyon için vücut geliştirmiş olmanıza gerek yok. Açık deniz yelkenciliği tamamen dayanıklılık, zihinsel güç, takım ruhu ve net bir kafa ile bağlantılıdır. Taktik, denge veya dümen, kadınların da en az erkekler kadar ustalaşabildiği yeteneklerdir. Yarış sırasında, daha çok erkeklerin ağırlıkta olduğu mürettebatlardan gelen önceki deneyimlerimize kıyasla, gemide iletişimin ve işbirliğinin daha iyi işlediği hissine kapıldık. Hatalardan bahsetmek, yardım sunmak ve kabul etmek daha kolay oldu. Herkes güçlü yanlarını takıma kattı ve genellikle erkeklere verilen pozisyonları deneyebildi.

Racing sailboat sail under wind at sunset

Açık deniz yelken sahnesinde kadınlar hangi zorluklarla karşılaşıyor?

Basmakalıplar dışında erkeklerle aynı zorluklardır! Kadınların hâlâ bu kadar düşük oranda katılmasının nedeni, bizim görüşümüze göre toplumsal bir sorundur ve biyolojik koşullarla hiçbir ilgisi yoktur. Kendilerini açık bir şekilde konumlandıran, kendine güvenen kadınlar, genellikle güçlü yerine huysuz olarak algılanır. Tam performans göstereceklerine inanılmaz ve ciddiye alınmaları için kendilerini kanıtlamaları için çok daha uzun süre uğraşmaları gerekir. Ayrıca her zaman karşı cins tarafından yargılandığınız için maalesef önceleri kendinizden şüphe edersiniz. Deneyimlerimiz başka bir seçenek daha olduğunu göstermiştir. Açık deniz sahnesinde, tekne sahipleri ve yelkencilerden çok saygı ve destek gördük. Bu gelişmenin devam ettiğini ve bu takdirin sadece birkaç kadınla sınırlı kalmadığını görmek çok güzel olurdu.

Female crew member having fun on board of racing sailboat

Açık denizlere de yelken açmak isteyen kadınlara hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

Kendi yeteneğinize, deneyiminize ve içgüdülerinize güvenin. Gözünüz korkmasın, fırsatlardan yararlanın, açık olun ve birçok insandan fikir alın. Spontane, istekli ve meraklı olun. ve hepsinden önemlisi: kendinize sıradan rol modellerini örnek almayın. Kendi sınırlarınızı test edin ve onları iyi tanımaya çalışın, böylece onları aşmak için uğraşabilirsiniz. Lena bunun için harika bir örnektir: sahneye girdiği gibi derinlere atlamaya cesaret etti ve açık deniz yatlarında sadece bir buçuk yıllık deneyimin ardından yarışlarda kaptanlık yapmaya başladı bile. Önemli olan sizi destekleyen ve yüreklendiren insanlara sahip olmaktır.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

“Rund Bornholm” sayesinde devam etmek ve büyümek için büyük bir arzumuz var. Bizimle yelken açmak isteyen başka kadınlarla da tanıştık. Bundan sonraki büyük hedefimiz Fastnet 2023. Ama önce Dehler 30 od’de tekne yarışları için birlikte antrenmana devam etmek, sonra daha fazla alana sahip daha büyük bir gemi aramak ve kendini işine adamış, ilgilenen kadınlardan oluşan bir mürettebat havuzu oluşturmak istiyoruz. Böyle yaparak, daha fazla genç kadına güç kazandırmak ve onları projeleri için güçlü kılmak istiyoruz

Açık deniz yarışlarına katılmak isterseniz, takımla doğrudan Instagram’daki @offshoreseglerinnen adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz

Rund Bornholm ve Lena Weißkichel hakkında daha fazla bilgi için: www.segellena.blog